Recept - Špenátové muffiny se sýrem


Muffiny nemusí být jen sladké a špenát nemusí být jen s vajíčkem. Zkuste slané sýrové muffiny se špenátem. Připravíte je za 10 minut, upečete za 20 minut a sníte hned.

Na 18 špenátových muffinů budete potřebovat:

  • 50g změklého másla
  • 2 vajíčka
  • 200ml sladké smetany, % volte dle chuti
  • 70g mozzarelly
  • 70g tvrdého sýra, dle chuti a nálady i výraznějšího
  • 150g listového špenátu, může být i mražený
  • 250g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • špetku muškátového oříšku, soli a pepře

     
Troubu si předehřejte na 200 stupňů.  Formu na muffiny budˇ vyložte papírovými košíčky nebo vymažte máslem a vysypte moukou. Pokud použijete mražený špenát, nechte ho rozmrazit. Nejjednodušší je vyndat ho „na noc“ z mrazáku.

Pokud máte čerstvý špenát, omyjte ho a nasekejte. Ze zmraženého špenátu vymačkejte vodu. Sýry nakrájejte na kostičky. Promíchejte v míse mouku s kypřícím práškem, přidejte špenát, nakrájené sýry. V misce promíchejte vajíčka, změklé máslo, smetanu, osolte, opepřete a ochuťte muškátovým oříškem. Obě hmoty smíchejte dohromady. Pro línější kuchařinky, jako jsem já, všechny ingredience najednou přihoďte  do mísy a nechte míchat kuchyňský robot za vás.

Vzniklé nazelenalé těsto rozdělujte do připravených muffinových formiček, vždy asi do 2/3 výšky formičky a pečte v předehřáté formě 20 minut.

Přeji dobrou chutˇ

Marie


Americké „Centrum Vědy ve veřejném zájmu“ vytvořilo zeleninovou hitparádu. Jednotlivé druhy zeleniny byly hodnoceny podle obsahu 6ti základních nutrientů – vápníku, draslíku, vitamínu C, vitamínu K, železa, folátů, dále obsahuvlákniny, luteinu a karotenoidů.

Každý druh  zeleniny dostal tzv. nutriční skóre, čím vyšší číslo, tím příznivější obsah kombinace výše uvedených příznivých složek.

Schválně víte, která zelenina zvítězila? Špe...špe...špe...ŠPENÁT!

Na celou zeleninovou hitparádu se můžete podívat ZDE



Potřebujete filtr pro články, videa a e-booky?



Řekli o nás