Jak jsme na tom s obranyschopností vůči COVID-19?
Aktuálně je v populaci minimum
získané imunity proti nemoci COVID-19.
Získaná imunita znamená, že jsme se s infekcí již setkali, potkali jsme tzv.
antigen. Naše tělo si antigen zapamatovalo a při příštím setkání již bude více odolnější, resp. infekci se ubrání, což je například
princip očkování. Neexistuje ověřená vakcína proti COVID-19.
Kdo potřebuje posílit imunitu?
Pozor na reklamou omílanou „
slabou, nedostatečnou imunitu, či urgenci k nezbytnému posílení naší imunity“, kterou se nám výrobci potravních doplňků občas snaží podsunout.
NIKDY nepotřebujeme najednou všechny vitamíny, minerály tj. nikdy ne „
od A až po železo“. Většině z nás naštěstí imunitní systém funguje správně a nevhodně zvolenými doplňky stravy či jejich „megadávkami“ si křehkou rovnováhu imunitního systému můžeme poškodit. Vitamíny a další látky doplňujte vždy dle aktuálního stavu a jen ty, které vám opravdu chybí, což nejčastěji zjistíme
laboratorním vyšetřením.
Co je vhodné v době COVID-19 zařadit do jídelníčku?
Ze zvířecích i lidských studií máme mnoho důkazů, že strava s dostatečným obsahem
antioxidantů a podobných živin podporuje správnou funkci imunitního systému.
Kde najdeme v potravě antioxidanty?
Přeborníci mezi zdroji antioxidantů jsou zejména lesní plody tzv.
berries (
borůvky, maliny, ostružiny), nicméně mnohé další druhy ovoce, zelenina, kvalitní čokoláda, ořechy, koření, bylinky, nám mohou do jídelníčku antioxidanty dodat. Další zdroje uvádím níže u jednotlivých vitamínů.
Specifické doporučení stran příjmu konkrétních vitamínů, zejména pro starší populaci dle ISIN:
- Zvýšit příjem vitamínu E na 134 mg - 800 mg / den.
Zdroje vitamínu E:
Především potraviny rostlinného původu, oleje, z pšeničných klíčků, olivový, slunečnicový, mandle, slunečnicová semínka, vlašské, lískové ořechy, burské oříšky, špenát, mrkev, hrášek, dále vejce, játra, losos, husa.
- Zvýšit příjem zinku na (30 mg - 220 mg / den)
Zdroje zinku:
Maso, mořské plody, luštěniny, semínka (konopné, dýňové, sezamové), ořechy, mléčné výrobky, vejce, celozrnné výrobky, čokoláda s vysokým obsahem kakaa.
- Zvýšit příjem vitamínu C (200 mg - 2 g / den)
- Zvýšit příjem vitaminu D (10 μg - 100 μg)
U výše uvedených
mikroživin (vitamínů) bylo prokázáno, že posilují
funkcí T a B buněk, což jsou bílé krvinky, které jsou jedněmi z výkonných bojovníků našeho imunitního systému.
Zdroj:
International Society for Immunonutrition (ISIN), Board members (2020).Pevné zdraví vám přeje
MUDr. Marie Skalská