Chcete hubnout a nebo "jen" jíst racionálně?
Tak i tak jsem pro vás sepsala hlavní složky, které by měl váš jídelníček určitě obsahovat. Ti, kteří mají v plánu se nějakého toho kilogramu nenávratně zbavit, by si měli hlídat velikost porcí.
Pokud se nechcete zabývat počítáním energetického příjmu, použijte prostě systém “Když je tam, co tam má být, většinou se tam více nevejde“.
Co by určitě nemělo v racionálním jídelníčku nejenom hubnoucího chybět a přebývat?
1. 300 g zeleniny a 200 g ovoce denně. 1/3 množství zeleniny optimálně v tepelné úpravě, aby se mohly vstřebat některé tělu prospěšné látky, které se bez tepelné úpravy nevstřebají.
2. Zařazujte 1 zakysaný výrobek denně. Celkově se pojdˇme domluvit na 250g mléčných výrobků denně.
3. Snižte množství pečiva na 2 kusy denně. Kusem je míněn 1 rohlík, 1 krajíček chleba.
4. Nevynechávejte přílohy. Když se podíváte na svůj talíř, příloha – rýže, těstoviny, brambory, by měla tvořit ¼ talíře. Kdybyste si denní porci obilovin zvážili měla by být kolem 200-250g.
5. Zařazujte 2 porce ryb týdně. I pomazánka ze sardinek se počítá. Pořád lepší než kapřík utopený v oleji jednou za rok.
6.Při redukci hmotnosti se množství bílkovin navyšuje v poměru k sacharidům, jejichž množství v jídleníčku naopak ponižujeme. Bílkoviny živočišného původu získáváte z mléčných výrobků a z masa. Pokud byste šli kolem váhy...masa by mohlo být 100-150g denně. Váha po ruce? O.K. - 1g bílkoviny na 1 kilogram tělesné hmotnosti denně.
7. Minimálně 1x týdně porci luštěnin. Zde platí čím více já a mé okolí snese, tím lépe. Nadýmavý efekt luštěnin se sníží, pokud předem luštěniny namáčet, vaříte, případně po cca 10 minutách varu vodu slijte a dejte novou.
8. Pokud můžete volit, volte tuk rostlinného původu, hlavně při přípravě pomazánek, výběru „mazání“, salátových zálivek. Živočišným tukům se v jídelníčku, hlavně díky mléčným výrobkům a masu, nevyhneme a hlavně bez tuků to také úplně nejde, mají pro náš organismus důležité funkce.
9. Hledejte nové, neozkoušené recepty, nové potraviny. Optimální je, aby se ve vašem jídelníčku jídla objevovala optimálně jednou za 3 týdny. Vyzkoušené tutovky, které znáte, si většinou nandáte podvědomě více než něčeho nového.
Zdravím vaše chuťové buňky,
Marie Skalská
Jídelníček, jeho složení a potažmo jeho energetický obsah má většinou zásadní podíl na tom, zda se hubnutí daří nebo ne. Nicméně není nutné být úplně 100% vzorný. Snaha dodržet vzorový jídelníček za každou cenu je mnohdy velmi vyčerpávající. I v tomto případě platí, že stačí na 80%. V praxi to znamená, že pokud rozumně jíte po většinu dnů v týdnu (alespoň 5 dní) můžete být spokojeni a výsledky se jistě dostaví. A když máte pocit, že to co bylo na talíři zrovna neodpovídalo představě racionálně složeného jídla, vždy to můžete vykompenzovat dostatečnou pohybovou aktivitou!