Recept - Rychlý mrkvový dort


Mrkvový dort je krásným příkladem, jak lze zvyšovat množství zeleniny v jídelníčku i díky mlsání zákusků. To je přeci skvělá zpráva, no ne? Navíc je dort plný oříšků, obsahujících zdravé tuky a kdo nechce používat klasickou mouku, může tam nasypat špaldu, pohankovou či jakoukoli jinou, na chuťové extázi to nic nezmění.

Co budeme potřebovat na mrkvový dort?

na korpus:

- 4 ks mrkve nastrouhané najemno

- šálek mletých mandlí

- šálek mletých vlašských ořechů

- 4 vejce

- šálek třtinového cukru (může být i méně, záleží na chuti)

- šálek řepkového oleje

- 2 šálky polohrubé mouky (já míchám špaldovou a pohankovou, případně quinoa, amaranth - kombinujte dle libosti)

- prášek do pečiva

na krém:

- 1/2 másla

- 1/2 tvarohu

- 4 polévkové lžíce javorového sirupu (nebo medu nebo cukru, to záleží na chuti)

Jak na mrkvový dort půjdeme?

Vyšleháme v robotu celá vejce s cukrem a olejem do husté pěny. Mezitím smícháme najemno namleté ořechy a mandle, mouku, prášek do pečiva. Promísíme dvě hmoty dohromady a zakomponujeme do toho nastrouhanou mrkev.

Pečeme ve vymazané formě na dort (lze i na plechu) cca 30minut při 180 stupních.

Krém si připravíme tak, že rozešleháme změklé máslo s tvarohem a javorovým syrupem, můžeme přidat ještě hrst namletých ořechů i do krému navíc (nebo strouhanou čokoládu).

Až je korpus upečený, rozřízneme jej a po vychladnutí naplníme krémem.

Toť vše!

Dobrou chuť,

pečte i jezte s radostí!

Tereza



Mrkev obecná obsahuje velké množství vitaminů a minerálů v čele s beta karotenem. Z něj naše tělo vytváří vitamin A, který hraje důležitou úlohu při fungování imunitního systému. Teď na podzim se může více než hodit! Raději než tablety nám poslouží sníst každý den jednu mrkev. Účinky mrkve na oči ve smyslu prevence šerosleposti jsou také obecně známé. 

Mrkev obsahuje také významné množství selenu, jehož dostatek příznivě ovlivňuje odolnost naší nervové soustavy vůči stresu.



Potřebujete filtr pro články, videa a e-booky?



Řekli o nás